Vilken sommar vi haft. Så härligt med värme och sol. Men tyvärr är det många som också erfar att det lett till en ojämn pigmentering i ansiktet och i takt med att solbrännan bleknar så kvarstår dessa  mörkare partier vilket inte alltid är så uppskattat. Hyperpigmenteringar är dessvärre den hudklassifikationen som är svårast att behandla och upprätthålla. Det krävs ett långsiktigt engagemang från kunden, där hen måste vara noga med att dagligen använda sina hudvårdsprodukter i kombination med regelbunden behandling hos sin hudvårdssalong.

Bild: exempel på melasma.

Innan man behandlar pigmenteringsskador är det viktigt att ha en övergripande förståelse för vad som orsakar tillståndet.

Hyperpigmentering uppstår när huden försöker skydda sig mot potentiell skada som resulterar i en ojämn hudton. För att uppnå resultat vid behandling av hyperpigmentering, måste den utlösande potentiella skadefaktorn elimineras, så att huden inte längre behöver vara på “stand-by”.

Faktorer som är ansvariga för utveckling av hyperpigmentering:

 • UV-strålning
 • Medicinering
 • Hormonell obalans
 • Stress
 • Skador

Hyperpigmentering är vanligtvis en konsekvens av:

 • Inflammation orsakad av skador i huden:
 • UV-skador
 • Förändrade hormonnivåer

Hudproblem orsakade av hyperpigmentering som kan behandlas:

 • Effelider/fräknar
 • Melasma/Kloasma
 • Poikiloderma av Civatte (pigmentering på halsen vanligtvis orsakad av parfym)
 • Aktinisk keratos
 • Födelsemärken
 • Postinflammatorisk hyperpigmentering

Källa: MetteCosmetiques informationsmagasin sep-okt 2018.

pHformula erbjuder under september månad ett paketpris på VITA B3 och A.C.T.I.V.E. formula. Paketpris: 898:- (normalpris: 1.236:-)

VITA B3 24-timmarskräm stärker upp hudens barriär, minskar inflammationspåslag och hudrodnad samt oönskad hyperpigmentering. Den innehåller bl.a Niacinamide som ökar produktionen av fettsyror och ceramider i huden, vilka bildar en skyddande barriär. VITA B3 rekommenderas till en normal-stressad, barriärskadad hud, aknehud och en hyperpigmenterad hud.

A.C.T.I.V.E. formula är unikt utvecklad för att användas före och under pHformula ”skin resurfacing” kur för att förbättra och bibehålla behandlingresultatet. A.C.T.I.V.E. formula deltar i processen vid att minska olika typer av hyperpigmentering.

Innehåller bl a Salicylsyra som har en stark keratolytisk effekt. Laktobionsyra som hämmar MMP, som bryter ner hudens extracellulära matrix och övergripande stabilitet i strukturen, orsakar rynkor, försämrad spänst och telangiektasi. Pyrodruvsyra som påverkar både epidermis och dermis positivt.

Mandelsyra stimulerar collagen-produktionen och är effektiv vid behandling av foto-åldrad hud. Mandelsyran är även en potent tyrosinasenzym-hämmare vilket effektivt behandlar olika former av hyperpigmentering som oftast är kopplat till åldrandeprocessen. Glykolsyra löser desmosombindningarna och Retinol reglerar celldelningen. Stimulerar collagen– och elastinsyntesen samt agerar som kraftfull antioxidant. Hydrolyserat sojaprotein stimulerar cellregenereringen och bibehåller den epidermala egenskapen att motverka transdermal fuktförlust.

A.C.T.I.V.E. formula kan även användas 365 dagar om året då den också levererar rikligt med protoner vilket resulterar i en accelererad cellomsättning och optimal regenerering av huden. Kombinera VITA B3 och A.C.T.I.V.E. formula med övriga produkter som behövs för en optimal daglig hudvårdsrutin.

Behandling av hyperpigmentering med pHformula.

För bästa resultat vid behandling av hyperpigmentering med hjälp av pHformulas M.E.L.A.-behandling rekommenderas en kur på 4-6 behandlingstillfällen. Kuren börjar alltid med en konsultationsbehandling 2-3 veckor före behandlingskuren för bästa resultat. Vid alla pHformula kurbehandlingar ska pHformulas försäljningsprodukter användas dagligen.

M.E.L.A.-masken som bl.a används i behandling innehåller en kraftfull kombination av aktiva ingredienser i en unik bas av lera som bidrar till en jämn penetrering av de aktiva ingredienserna. Perfekt vid behandling då man vill uppnå en påtaglig förbättring i alla typer av hyperpigmenterad hud.

M.E.L.A.-masken innehåller bl.a 4-Butylresorcinol som hämmar melanogenesen genom att hålla tillbaka tyrosin-syntesen och omedelbart hämmar tyrosin-aktiviteten, Mandelsyra är en potent tyrosinas-enzym-hämmare, Laktobionsyra hämmar MMP som bryter ner hudens extra-cellulära matrix och därmed utvecklar rynkor, dålig spänst och telangiektasi.

Masken innehåller även Salicylsyra som är kraftfullt keratolytisk. Mjölksyra som hjälper till att bryta ner desmosombindningarna. Fytinsyra har en antioxidant effekt, hämmar tyrosinasenzymet och har utmärkta anti-inflammatoriska egenskaper. Retinol stimulerar cellomsättningen vilket minskar hyperpigmentering, befrämjar collagen-produktionen och agerar som en kraftfull antioxidant.

Behöver Du hjälp med att behandla hyperpigmentering som uppstått under denna fantastiska sommar? Kontakta mig så lägger vi upp en behandlingsplan och hittar rätt produkter att använda hemma.